Sam Drukker

Sam Drukker (* 1957 te Goes)

Met een tekening wordt een fundament gelegd. Elk onderwerp begint bij de tekening. De waarneming via het oog gaat direct naar de hand. De directheid van inkt helpt daarbij: er is nooit een weg terug. In het grafische werk van Sam Drukker is dat net zo. Tussen controle en toeval speelt bij de litho dan ook nog andere onzekerheden mee: lijndikte, zwaarte van een vlak, toon. Veelal zijn zijn prenten “reproduceerbare tekeningen”. Sam Drukker werkt vaak samen met schrijvers en geeft met regelmaat grafiek uit.  ‘Voor het nageslacht’ met Arnon Grunberg (1998), ‘Drie gedichten’ met Anna Enquist (2007), ‘Getekende liefde, Erotische tekeningen’ met Rento Brattinga (2009), ’Tirza’ (2011), ’Schedels’ met gedichten van Robert Anker, C.O. Jellema, Rutger Kopland, K. Michel, Willem van Toorn en Marjoleine de Vos (2018), Mirjam Rotenstreich (2019)

Sam Drukker (Goes 1957) studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en de lerarenopleiding Ubbo Emmius. Naast zijn werk als autonoom kunstenaar begeleidt Sam sinds 1990 eindexamenstudenten aan de Wackers Academie in Amsterdam en geeft hij met regelmaat masterclasses en lezingen. Sam Drukker exposeert in galeries en musea het binnen- en buitenland zoals het Drents Museum in Assen, museum Flehite in Amersfoort, het MEAM in Spanje, museum BAC in Zwitserland, Rembrandthuis in Amsterdam en in 2014 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam met zijn Minje project. 

Sam Drukker, kunstenaar van het jaar in 2011,  is een begenadigd portrettist en vervaardigt vrij werk. Het expressieve werk van Sam Drukker kenmerkt zich door een vlot handschrift, een theatraal licht/donker contrast en intens kleurgebruik. Vrijwel elk werk van Sam Drukker toont de menselijke figuur en telkens spreekt daaruit de intensiteit waarmee hij karakter, gebaar, emotie en interactie heeft willen treffen. Al Drukker’s werk is  geschilderd op oud gebruikt materiaal zoals op straat  gevonden houten paneeltjes of zeildoek en tentzeil. Het is die ondergrond dat al een verhaal in zich draagt en waarop hij met weinig verf aquarelleert. Drukker is een eigentijdse  romanticus en weet door zijn psychologische zoektocht meeslepend te zijn en te ontroeren. In Drukkers werk liggen schoonheid en verval naast elkaar.

Vaak werkt Sam Drukker in series, zoals de serie schilderijen Boksers, Dragers, Ophelia en de serie tekeningen Getekende liefde.  Met zijn serie schilderijen Minje, tien Joodse mannen die als volwassen mannen de oorlog hebben meegemaakt, heeft Sam een bijna verdwenen generatie een gezicht gegeven. Het project is een eerbetoon aan de Joodse traditie en aan de overleving.

Met regelmaat werkt hij samen met mensen uit de literatuur en maakte hij de serie East Bergholt voor het gelijknamige boek van Marcel Möring. Het werk van Sam Drukker is opgenomen in collecties van bedrijven, musea en particulieren. Sam Drukker heeft verschillende publicaties op zijn naam staan waaronder Dames en Heren!, Een dunne huid, Minje/Minyan, Getekende liefde en Schedels.

www.samdrukker.com